The Night Store slaapcomfort

Geschiedenis van de ballonvaart

The Night Store ballooning
uw ballonvaart uw ballooning team veel gestelde vragen doe een ballonvaart cadeau hoeveel kost het nu boeken
Een ballonvaart met het Night-Store ballooning team

Ontstaan van de heteluchtballon....


Als we, om de discussie niet te uitgebreid te maken, de pogingen die sommige jongeren in een ver verleden, ingesmeerd met pek en veren van een berg afspringend in de hoop geschiedenis te schrijven even terzijde laten, deed de mens zijn eerste luchtvaart in een hete luchtballon.

Joseph en Etienne Montgolfier ontwikkelden de eerste hete luchtballon in 1783. Joseph en Etienne waren 2 van de 16 kinderen van Pierre Montgolfier en zijn vrouw. De 2 broers werkten in het familiebedrijf, een papierfabriek te Annonay, een stadje in de buurt van Lyon in Frankrijk.
Hun experimenten werden geïnspireerd door het gooien van snippers papier in de open haard, die ze dan even later boven uit de schoorsteen zagen komen.
Daaruit trokken ze de foute conclusie, dat rook, en niet hete lucht, stijgkracht zou hebben.
De dichtheid van hete lucht is kleiner dan koude lucht en net zoals lucht in water opstijgt (water heeft een grotere dichtheid dan lucht), stijgt hete lucht in koude lucht op.
Niettemin hebben al hun experimenten er wel toe geleid dat de broers de heteluchtballon uitvonden.

Op 4 april 1783 gaven de broers Montgolfier in Annonay de eerste openbare demonstratie van de hete luchtballon.
Deze onbemande ballon vloog bijna 2 kilometer.
De ballon was gemaakt van doek en gevoerd met wit papier, bestreken met aluin als een soort brandwerende laag.

Op 19 september 1783 lieten de gebroeders Montgolfier de eerste levende wezens met hun ballon opstijgen, namelijk: een schaap, een haan en een eend.
Ze maakten een 8 minuten durende vlucht vanuit Versailles, onder het toeziend oog van Lodewijk XVI kwamen ze tot een maximale hoogte van 500 meter, en landden ongedeerd in de bossen van Vaucresson, 3.5 kilometer van het startpunt.

Op 15 oktober 1783 steeg de Fransman Pilatre de Rozier, een lid van de Academie van wetenschappen, met een Montgolfiere (dit type ballon werd naar de uitvinders vernoemd) aan een kabel op tot een hoogte van 28 meter.
Deze hoogte werd de dagen erna verbeterd met 60 tot 80 meter, daarna twee maal 96 meter, de laatste keer deed De Rozier dat in het gezelschap van de Markies d'Arlandes.

Op 21 november 1783, om 13.45 uur was het eindelijk zover: de Rozier en d'Arlandes maakten de eerste vrije vlucht in onze geschiedenis.
Op een hoogte van naar schatting 90 meter namen beiden hun hoed af voor het beneden samengestroomde publiek dat in ademloze spanning toekeek.
De ballon steeg daarna tot 900 meter en landde uiteindelijk acht km verder, na 25 minuten vliegen.


Er gaat zelfs het verhaal dat tijdens de vaart Markies d'Arlandes het even naliet om te stoken om van het schitterende uitzicht over de Seine te genieten, waarop zijn collega hem vriendelijk doch dringend meedeelde: "Als je zo naar die rivier blijft staren is het zeer aannemelijk dat we daar binnen afzienbare tijd een bad in zullen nemen. Stoken dat vuur, mijn vriend, stoken!"

Natuurlijk waren er later aan deze ballon enkele wijzigingen aangebracht. Zo werd er een vuurkorf aangehangen waarin stro en wol konden worden verbrand.
Verder was er een soort omloop rond het onderste deel van de bol geconstrueerd, waarin de eerste 'aëronauten' konden staan.

 
 
 

 

home | uw ballonvaart | uw ballooningteam | veel gestelde vragen | doe een ballonvaart cadeau | hoeveel kost het | nu boeken | nieuws | geschiedenis ballonvaart